Vi har samlet et par af vores bedste råd til hvordan du helt lavpraktisk skal gribe det an, med at give dine udendørs planter en god start 

 

En god start
Vejledningen er lavet for at hjælpe med at give jeres planter den bedste start i deres nye omgivelser. Her kan I finde gode råd til, hvordan I planter ud i krukker, højbede og bede, og vi giver også vores anbefaling til, hvor mange planter man kan plante sammen i bede og krukker.
På Byens Plantetorv er vi ikke gartnere. Vi er planteelskere, som ønsker at give vores bedste råd og erfaringer videre, så de er nemme for jer at omsætte til praksis. Måske har I lært nogle andre råd, som I foretrækker at følge? Gør endelig det. Havearbejde er noget vi bliver bedre til gennem erfaring, så dette er blot vores anbefaling til at give jeres planter gode betingelser. 

 

Forberedelser: Nye planter i gamle krukker og bede

 • Krukker: Døde planter fjernes og gammel jord fjernes og indgået jord i krukken løsnes, for at gøre klar til frisk jord. Se guide for håndtering af haveaffald og jord i Københavns Kommune på næste side.

 • Højbede: For de fleste højbedet gælder det, at jorden synker sammen over tid. Det er ikke nødvendigt at skifte jord i højbede, men her skal der tilføjes frisk jord omkring de nye planter. Gør klar til nye planter ved at fjerne ukrudt og døde planter i højbedet.

 • Direkte i jorden: Gør klar til de nye planter ved at fjerne ukrudt og døde planter. Jorden vil være fast efter vinteren og vil have godt af at blive løsnet i minimum 30 cm dybde for at give de nye planter en optimal start. Den løse jord hjælper rødderne med at brede sig og planten til at udvikle sig bedst.

 

 • Planterne tages op af den medfølgende plastikpotte. Hvis muligt, så dyp eventuelt roden i en spand vand før plantning, så hele rodklumpen er fugtet godt igennem.

Sådan planter du til

 

 • Krukker: Fordel lecakugler i krukkerne, hvor de som minimum skal dække de nederste 3 cm af krukken. Tilføj herefter nyt jord, men gør god plads til rodklumpen. Det er vigtigt, at roden har god plads og ikke trykkes for meget på. 

 

 • Højbede: Fordel planterne i bedet og lav plads til rodklumpen. Det er vigtigt, at roden har god plads og ikke trykkes for meget. Hvis jorden er meget fast, så kan I eventuelt løsne den lidt med en kultivator eller hænderne. Det er ikke nødvendigt at skifte al jorden i højbede, men der skal gives nyt toplag af jord på minimum 10-15 cm. 

 

 • Direkte i jorden: Efter jorden er løsnet, skabes der plads til den nye plante ved at lave huller som er en halv størrelse større end rodklumpen.

 

 • Tag plastikpotten af planten. Hvis der sidder en masse rødder og samler sig i bunden af roden, så kan I forsigtigt løsne dem for at give rødderne den bedste start i dens nye miljø.

 

 • Sæt planten i krukken eller det forberedte hul, men bevar potteklumpens form så meget som muligt. Den er ikke så glad for at blive mast for meget. Planten skal helst stå minimum 3 cm fra den øverste kant af krukken eller højbedet. Planter som sættes direkte i jorden skal blot følge jordoverfladen. Fyld herefter jord omkring planten så der ikke er luft i siderne og jorden er jævn i hele krukken eller bedet.

 

 • Eftervand din nye plante. 

 

 • For højbede og bede som ikke har fået frisk jord fyldt med næringsstoffer, kan der tilsættes gødning til den første vanding. 

 

 • I de første dage efter udplantning skal rødderne have ordentlig fat i deres nye miljø og derfor må jorden ikke tørre for meget ud. Hold derfor et ekstra kærligt øje med dem i de kommende uger.